24 Nisan 2015 Cuma

Veziri (üç kurnalı) Camii (Bursa)

Sultan II. Bayezid‘in (salt. 1481-1512) bir Veziri tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Kazım Baykal‘a göre mescit, II. Bayezid döneminde yaşamış Vezir Üzeyir Oğlu adlı bir kişiyle alakalıdır. Bu nedenle bu adla anılmıştır. 6,10 x 7.40 metre iç ölçülerinde olan caminin girişine 3,70 metre derinliğinde bir son cemaat yeri eklenmiştir. Üzeri ahşap çatı ile örtülü bulunan caminin duvarları moloz taşı ile örülmüştür. Bir dönem özel mülkiyete geçerek cami, uzun süre ticarethane olarak kullanılmıştır. Daha sonra onarılıp ibadete açılmıştır. Caminin batısındaki mezarlığın ucunda Üç Kurnası bulunan bir çeşme yer almaktadır. Bu yüzden yapı, Üçkurnalı ya da Üç Kurnalar Cami olarak da anılmıştır.

Veled-i Veziri Cami için Kazım Baykal’ın söyledikleri doğru olabilir, çünkü daha önce tanıtmış olduğumuz Veziri Cami‘nin yaptıranı Vezir Üzeyirdir ve bu caminin ismi de Veled-i Vezir olduğuna göre ve mimaride benzer ufak tefek mescit tipinde camiler olduğuna göre, Kazım Baykal‘ın söylediklerinin doğru olduğu kanaatındayım.

Veled-i Vezir (Üç Kurnalar) Cami, Bursa’da Tahtakale semtinde bulunmaktadır.Yol üzerinde İvaz Paşa‘ya çıkarken mezarlığın başlangıcında yer almaktadır.Yanında Eskici Mehmed Dede Aşevi ve Türbesi bulunmaktadır.
Diğer Fotoğraflar İçin Resmi Tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder