Yıldırım Beyazıt Türbesi (Bursa) albümü için resmi tıklayın |
(Freelance Photographer) Tarih boyunca bir çok uygarlığın merkezi olan bu şehrimizde bize bırakılan mirasların ne kadarını biliyoruz! Bu blog genel olarak Bursa ile ilgili Fotoğraflar barındırır. Fotoğraf ve Videoların tüm yayın ve gösterim hakları Erdoğan Orçin'e aittir. (sardes70@gmail.com)
12 Temmuz 2015 Pazar
Yıldırım Beyazıt Türbesi (Bursa)
Yıldırım Beyazıt Medresesi (Bursa)
Yıldırım Beyazıt Medresesi (Bursa) albümü için resmi tıklayın |
Yıldırım Beyazıt Medresesi (Bursa) albümü için resmi tıklayın
Yıldırım Beyazıt Külliyesi (Bursa)
Yıldırım Beyazıt Külliyesi (Bursa) albümü için resmi tıklayın |
Osmanlı Devleti’nin mimarlık ve yapı alanında bir üslup bütünlüğünü simgeleyen Yıldırım Külliyesi, Yıldırım Bayezid tarafından 1390’lı yıllarda yaptırılmıştır. Cami, medrese, imaret, darüşşifa, mektep, hamam ve türbeden oluşan külliyeden günümüze cami, hamam, medrese, darüşşifa ve türbe kalmıştır. Yıldırım Külliyesi içinde yer alan yapılardaki mimari, sanatsal unsurlar “Beylikten Devlete “ geçişin de bir göstergesi gibidir.
Yıldırım Beyazıt Külliyesi (Bursa) albümü için resmi tıklayın
Yıldırım Beyazıt Cami (Bursa)
Yıldırım Beyazıt Cami (Bursa) albümü için resmi tıklayın |
Yıldırım Camii'nde ortada büyük kubbeli bir hacimden kıble yönünde büyük kubbeli ve mihrablı bir namaz yerine ve yanlarda küçük kubbeler ile örtülü eyvanlara geçilir. Eyvanların iki tarafında içlerinde ocak ve dolaplar bulunan ikişer oda vardır. Bu odaların çatısı aynalı çapraz - tonoz ile kapatılmıştır. Güneydekilerin kapısı direkt olarak, kuzeydekilerin kapısı da küçük ara bölmeler yoluyla orta hacime açılır. Kuzey'deki odaların yanında kapıları yine ara bölmelere açılan iki de hücre bulunur. Caminin giriş sofası yüksek ve üzeri kubbelidir. Son cemaat yeri beş bölmeli olup bu bölmeler de kubbe ile örtülmüştür. Kubbelere geçiş, orta hacimde kürevî tromplar ile; kıble eyvanında üçgenli kuşakla; yan eyvanlarda kırık köşe üçgenleriyle; giriş sofasında pandantifler ile yapılmıştır.
Yıldırım Camii'nde de orta hacim ile eyvanlar arasında seviye farkı görülür. Üç eyvan da üçer basamak yüksek inşa edilmişlerdir. Orta hacim ile kıble eyvanı arasında büyük kubbelerin bindiği ve döşemeye oturduğu ayakların içine birer niş konulmuş ağır bir kemer vardır, Bursa kemeri diye bilinen bu üstü basık kemer ilk defa Yıldırım Camii 'nde kullanılmıştır. Son cemaat yerinin kemerleri de ayni tiptedir. Camide sağlı sollu iki minare bulunur. Orhan ve Hüdavendigâr Camilerinin aksine Yıldırım Camii kamilen kesme taştan yapılmış, hiçbir yerinde tuğla hatıl kullanılmamıştır.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)