12 Temmuz 2015 Pazar

Yıldırım Beyazıt Türbesi (Bursa)

Yıldırım Beyazıt Türbesi (Bursa) albümü için resmi tıklayın
Sultan Yıldırım Beyazıt’ın (1360-1403) türbesi,Yıldırım semtinde,Yıldırım Camisi’nin önündeki setin altındadır.Yıldırım Beyazıt külliyesinin bir bölümünü oluşturan türbeyi padişahın oğlu Süleyman Çelebi yaptırmıştır.Yıldırım Beyazıt öldüğü zaman geçici olarak Akşehir’de Şeyh Mahmud Hayrani Türbesine gömülmüştür. Sonradan oğlu, babasının cesedini Bursa’ya getirmiştir. Karamanoğlu Mehmet Bey’in Bursa’yı kuşatmasında Yıldırım’ın sandukasını açarak kemiklerini yaktığı söylenmektedir. Türbe üzerinde nesih yazı ile 0.60x1.20 m. boyunda kitabesi bulunmaktadır. Bu kitabenin Türkçesi şöyledir: “Bu cennet bahçesi Murad oğlu Said, merhum makfur Bayezid Han’a aittir. Onu büyük padişah, Arap ve Acem meliklerinin efendisi Bayezid oğlu Süleyman yaptırdı. Allah mülkünü daim etsin. 809 h. Senesi Muharremi Bu mübarek imaretin yapılması zaif kul Hüseyin oğlu Ali’nin eli ile oldu. Allah ikisini de affetsin 809 h. senesi Rabiul’ahir (Ekim 1406)”. Türbenin mimarı Ali Bin Hüseyin’dir.Türbe 10.50x10.50 m. ölçüsünde kare planlı olup, üzeri sekizgen bir kasnağa oturmuş bir kubbe ile örtülmüştür. İçeride yuvarlak bir mihrap, ortada Yıldırım Beyazıt’ın yanında oğulları İsa Çelebi (1379-1479) eşi ve ayak ucunda kim oldukları bilinmeyen iki sanduka vardır. Türbe 1855 depreminde yıkılmış 1649, 1669, 1828 ve 1878 yıllarında onarılmıştır.

Yıldırım Beyazıt Medresesi (Bursa)

Yıldırım Beyazıt Medresesi (Bursa) albümü için resmi tıklayın
14. yüzyılda inşa edilmiştir. Erken dönem Osmanlı medreselerinin arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan yapı, Osmanlı mimarisinde, önü kapalı ilk medresedir. 20 odanın yer aldığı medrese bahçesinde mermer bir şadırvan bulunmaktadır. Birçok kez onarım görmüş olan yapı, bugün dispanser olarak hizmet vermektedir.

Yıldırım Beyazıt Medresesi (Bursa) albümü için resmi tıklayın


Yıldırım Beyazıt Külliyesi (Bursa)

Yıldırım Beyazıt Külliyesi (Bursa) albümü için resmi tıklayın

Osmanlı Devleti’nin mimarlık ve yapı alanında bir üslup bütünlüğünü simgeleyen Yıldırım Külliyesi, Yıldırım Bayezid tarafından 1390’lı yıllarda yaptırılmıştır. Cami, medrese, imaret, darüşşifa, mektep, hamam ve türbeden oluşan külliyeden günümüze cami, hamam, medrese, darüşşifa ve türbe kalmıştır. Yıldırım Külliyesi içinde yer alan yapılardaki mimari, sanatsal unsurlar “Beylikten Devlete “ geçişin de bir göstergesi gibidir.
Yıldırım Beyazıt Külliyesi (Bursa) albümü için resmi tıklayın

Yıldırım Beyazıt Cami (Bursa)

Yıldırım Beyazıt Cami (Bursa) albümü için resmi tıklayın
Yıldırım Bayezid tarafında ninşa ettirilen külliyenin bir parçası olan Yıldırım Camii'ne H. 793 (1390) yılında başlanılmış ve 1395 yılında, Niğbolu Savaşı 'ndan önce, ikmâl edilmiştir. Zamanla harap olan bina 1855 depreminden sonra iyi bir tamir görmüştür. Caminin mimarı kimdir, bilmiyoruz.

Yıldırım Camii'nde ortada büyük kubbeli bir hacimden kıble yönünde büyük kubbeli ve mihrablı bir namaz yerine ve yanlarda küçük kubbeler ile örtülü eyvanlara geçilir. Eyvanların iki tarafında içlerinde ocak ve dolaplar bulunan ikişer oda vardır. Bu odaların çatısı aynalı çapraz - tonoz ile kapatılmıştır. Güneydekilerin kapısı direkt olarak, kuzeydekilerin kapısı da küçük ara bölmeler yoluyla orta hacime açılır. Kuzey'deki odaların yanında kapıları yine ara bölmelere açılan iki de hücre bulunur. Caminin giriş sofası yüksek ve üzeri kubbelidir. Son cemaat yeri beş bölmeli olup bu bölmeler de kubbe ile örtülmüştür. Kubbelere geçiş, orta hacimde kürevî tromplar ile; kıble eyvanında üçgenli kuşakla; yan eyvanlarda kırık köşe üçgenleriyle; giriş sofasında pandantifler ile yapılmıştır.

Yıldırım Camii'nde de orta hacim ile eyvanlar arasında seviye farkı görülür. Üç eyvan da üçer basamak yüksek inşa edilmişlerdir. Orta hacim ile kıble eyvanı arasında büyük kubbelerin bindiği ve döşemeye oturduğu ayakların içine birer niş konulmuş ağır bir kemer vardır, Bursa kemeri diye bilinen bu üstü basık kemer ilk defa Yıldırım Camii 'nde kullanılmıştır. Son cemaat yerinin kemerleri de ayni tiptedir. Camide sağlı sollu iki minare bulunur. Orhan ve Hüdavendigâr Camilerinin aksine Yıldırım Camii kamilen kesme taştan yapılmış, hiçbir yerinde tuğla hatıl kullanılmamıştır.