3 Ekim 2015 Cumartesi

Süluki Camii (Bursa)

Süluki Camii albümü için RESMİ TIKLAYIN
Süluki camii önündeki banklar gelip geçen insanların ya da namazını kılıp çıkanların dinlenebileceği, ağaçların gölgelendirdiği ve de sağı solu betonlarla dolu olan Fomara - Şehreküstü mevkisinde az da olsa nefes almanın imkan sağladığı ve şanslıysanız yuvadan kaçıp yolunu şaşıran kuşların tiz sesleriyle kulakların pasının silindiği bir yer olma özelliğini gösteriyor. Cumhuriyet döneminin izlerini taşıyor. Yenileme yada yapım yılı bu dönemlerde sanırım. Süluki Cami'nin içi nezih iki kısımdan oluşuyor giriş bölümünde sağ taraftan yukarıya kadınlar bölümüne çıkılabilir (namaz saatleri dışında iç kısım kapalı) -erkekler için- dışarıdaki (giriş) bölüm(ün)de namazlarınızı kalabiliyorsunuz.

Kiremitçi Sinan Bey Camii (Bursa)

Kiremitçi Sinanbey Cami albümü için RESMİ TIKLAYIN
SİNANBEY CAMİİ
Kiremitçi Mahallesine adını veren mescidi XVI. Yüzyıl ortalarında Pir Mehmet oğlu Sinan Bey yaptırmıştır.
Bu Kiremitçi Sinan Bey, Sultan II. Beyazıt ın vakıflarında yönetici imiş. 1803 tarihinde esaslı bir onarım
gören caminin duvarları tuğla ve moloz taşıyla örülmüştür. 1952 yılında Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu
tarafından onarılmasına karşın, daha sonra yıkılıp yerine yenisi yapılmıştır.
1955 yılındaki bir gazete haberinden büyük bir kubbesi olan caminin bu tarihte kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Mescit halen sağlam olup ibadete açık durumdadır. Orijinalliğini yitirmiştir. Mescidin önünde 1913 yılında
yapılmış bir çeşme vardır. Burada ayrıca iki tarihi çınar bulunmaktadır. Bahçesinde çok sayıda mezar vardır.
Bunlardan biri de Sinan Bey e aittir. 1524 yılında yapılan yapı 279 yıl sonra İbrahimzade Sana tarafından
tamir edilmiş, sonraları 1957 yılında kapsamlı bir tamir daha görmüşiür.

Kiremitçi Sinan Bey Hamamı (Bursa)

Kiremetçi Sinanbey Hamamı  albümü için RESMİ TIKLAYIN
Bursa'nın Osmangazi Belediyesi, Selçuklu döneminden kalma Kiremitçi Hamamını turizme kazandırmak için çalışmalara başladı. 1601 yılında hamamdan kadınların kaçırılmasının ardından kapatılan tarihî mekanı, mimar Orhan Efe projelendirecek.

Osmangazi Belediyesi, Selçuklu döneminden kalma Kiremitçi Hamamını kentin tarihî ve kültürel mirasına eklemek için çalışma yürütüyor. Halen özel mülkiyette bulunan tarihî hamam, ikili görüşmeler sonrasında Bursa turizmine kazandırılacak.

Doğan Bey Türbesi (Bursa)

Doğanbey Kabri albümü için RESMİ TIKLAYIN
Doğanbey Mahallesinde, mahalleye adını veren ve bugün bulunmayan mescidin yanındadır. XIV. yüzyılda
yaşayan Doğan Bey, I. Murat ın, Yıldırım Beyazıt ın komutanıdır. Kosova Savaşı na katılmış Niğbolu kalesi
muhafızı olmuştur. Yaralı Doğan da derler. 796-1336 yılından sonra ölmüştür. Pınarbaşı nda bulunan İzzettin Camii'ni yaptıran kişinin de Doğan Bey in kardeşi olduğu söylenmektedir.  Fevziçakmak/ Fomara Caddesi kıyısındadır.
Önceleri üzeri örtülü türbe iken, uzun yıllar Ece Sokak 7-1 nolu evin bahçesinde yıkıntı halinde kalmıştır. Yağlı boya ile boyanmış ve betonla sıvalıydı. Ancak son derece sağlam durumda olan taşlar ve mezar temizlenmiştir. Son yapılan düzenlemelerle, bir alan çerçevesi içinde yeniden düzenlenmiştir.

Merinos Parkı (Bursa)

Merinos Parkı albümü için RESMİ TIKLAYIN
Bursa’nın oksijen deposu
307.000 m²’lik yeşil alanı ile Merinos Parkı, asırlık ağaçları, göleti, koşu ve bisiklet yolları, dinlenme ve çocuk oyun alanları ile önemli bir kamusal rekreasyon merkezi haline getirilmiştir.
Merinos Parkı, Bursa’nın en büyük ikinci kent parkıdır.[1]

Türkiye Cumhuriyeti’nde sanayileşmenin sembollerinden olan tarihi Sümerbank Bursa Merinos Fabrikası’nın arazisi üzerinde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde 2006-2008 arasında oluşturulmuştur.[2]

252 bin 500 metrekare yeşil alanda kuruludur. 81 farklı türde olmak üzere 2500 ağaç ve 11.600 bitkinin bulunduğu alana bir suni gölet ve süs havuzları içerir.[1] İçinde lokanta, kafeterya, 2 km yürüyüş yolu, 3 km. koşuyolu, 5 km. bisiklet yolu ve çocuk oyun alanları ile Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi yer alır.