9 Haziran 2016 Perşembe

Hacı Özbek Cami (Bursa, İznik)


HACI ÖZBEK CAMİ FOTO ALBÜMÜ İÇİN RESMİ TIKLAYIN

Hacı Özbek Camii ya da diğer adıyla Çarşı Mescidi, İznik'te bulunan camidir. Kitabesi olan en eski Osmanlı camii olarak kabul edilir. Hacı Özbek tarafından 1333-1334 yılları arasında inşa edilmiştir. 
Kare planlı cami 7,5 x 7,5m. ölçülerindedir. Taş arasına tuğla hatıllar kullanılmıştır. Zaman içinde değişiklikler geçirmiş, eklemeler yapılmıştır. 
Osmanlı Devletinin ilk camisi olan Hacı Özbek Camii mevki olarak, Lefke kapıya giden ana cadde üzerinde bulunmaktadır. Kitabesine göre Hacı Özbek b. Mehmed tarafından 734 (1333-34) yılında inşa ettirilen yapı, kitabesi mevcut en eski Osmanlı eseri olma özelliğini taşımaktadır. Bir vakitler İznik Rumları tarafından Hacı Özbek Camisinin aslında Bizans Kilisesi olduğu söylentisi çıkarılmış fakat mimari özelliklerine bakıldığından tamamıyla bir Türk yapısı olduğu açıktır.

İznik fethedildikten iki – üç yıl sonra yapılan Hacı Özbek Camii, anlam olarak ta müslüman Türklüğün ilk eseri olarak dikkat çekmekte fakat Kurtuluş Savaşı sırasında Ayasofya Orhan Cami gibi oda tahribattan payını almıştır. Keşke bunlarla kalsa diyeceğimiz türden bir olumsuz durumda 1950’li yıllarda cadde genişletilmesi sırasında Hacı Özbek Camisinin son cemaat yeri de yıkılmıştır.
http://www.seyyahcelebi.com.tr/iznik-haci-ozbek-camii.html

1 yorum:

  1. Evet etrafı ferahlatılmış.en son inşaa aşamasında görmüştüm.ama hiçbir kere avrupai orjinallikte yapamıyoruz.uydurma olduğu az çok anlaşılıyor.

    YanıtlaSil