24 Nisan 2015 Cuma

İnkaya (Bursa)

Bursa’nın kuzeyindeki Oyukçınar Mahallesi’ne adını veren çınar ağacı 18,2 metre gövde genişliği ile Türkiye’nin en büyük ağacıdır. Halkalı ve Dudaklı Çınarı ile, her yıl içinde leyleklerin yuva yaptığı Kiremitçi Çınarı, Osmanlı ile yaşıt Bursa çınarlarıdır.
Çekirge’de Uludağ yolu üzerindeki İnkaya köyünde, aynı adla bilinen 598 yaşındaki çınar, dünyaca ünlüdür. Adını, Osmanlı Devleti’nin ilk köylerinden biri olan Uludağ Yolu üzerindeki İnkaya Köyü’nden alan çınar ağacı 13 ana kola sahiptir. “İnkaya Çınarı”nın boyu 35 metredir. Dallarının kalınlığı 3-4 metreyi bulan çınar 9.2 metrelik çevresiyle Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından biridir.

İnkaya Köyü ve İnkaya Çınarı

Bir önce ki yazım Uludağ Milli Parkı hakkındaydı, Bursa’dan Uludağ’a çıkarken muhakkak ki yol üzerinde uğranır ve şuanda ağaçtan tabelasında yazdığına göre 600 yaşında ki bu İnkaya Çınarı Türkiye’nin belki de Dünya’nın en yaşlı yaşayan ağaçlarından biri durumunda.
İnkaya Çınarı tür olarak Platanus Orientalis kısaca Doğu Çınarı olarak geçmekte ve resimlerde göreceğiniz tabelada yazdığına göre boyu 35 metre, çapı 3 metre ve çevresi 920 metre olan devasa bir çınar ağacı.İnkaya Çınarı ismini bulunduğu İnkaya Köyünden alır.
İnkaya Köyü, Uludağ yolu üzerinde yer alan, tam olarak kilometresini bilmediğim ama çok uzakta olmayan güzel bir köydür, İnkaya Köyünü önemli kılan ise 600 yaşında ki İnkaya Çınarı.İnkaya Köyüne bu devasa çınar ağacını görmek ve kahvaltı yapmak için uğrayabilirsiniz.Resimlerde de görebileceğiniz gibi köy kahvaltısı ve aile çay bahçesi mevcuttur.Ayrıca İnkaya Köyüne ait hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlar ve standlar da mevcuttur.Yine İnkaya Köyünde bir de pazar kurulmaktadır ve bu pazarda İnkaya Köylülerinin ürünlerini bulabilirsiniz.Doğal ürünlerin tadı da bir ayrı güzel olmakta ve ahududunun tadı muhteşemdi.Bunların haricinde İnkaya Köyü modernleşmiş zamana ayak uydurmuş bir köy durumundadır.
İnkaya Köyü, Bursa Çekirgede olduğu gibi bir de Bursa Karacabey de de bulunmaktadır.Eğer google’dan haritaya bakarak gelmeye çalışırsanız bir  karışıklık olmasın, çınar ağacının olduğu İnkaya Köyü Çekirge semtinde, Karacabeyde değil.
İnkaya Köyüne özel aracınızla gelebilirsiniz, eğer Uludağ yolunda boş yer varsa oraya park edebilirsiniz, ama içeri girmek isterseniz de otoparkı mevcuttur, tabi girmek çıkmak ayrı bir dert baştan onu söylüyeyim.Belediye otobüsleri ile de gelinmekte, tam olarak kaç numara gidiyor öğrenemedim ve hangi saatler kalkıyor öğrendiğimde bu yazıyı güncelleyeceğim.
Sonuç olarak İnkaya Köyü ve İnkaya Çınarı görülmeye değer bir mola noktasıdır.600 yıllık devasa çınar ağacının gölgesinde çay içip gözleme yiyerek sohbet etmenin tadı da bir başka güzel olsa gerek.Bu arada çınarın bazı dallarına destek koymuşlar, e haliyle o kadar olsun sen de 600 sene yaşa kim bilir sana ne destekler koyarlar.Keyifli bir gün geçirmek isteyenlerin ve Uludağ’a çıkarken mola vermek isteyenlerin mutlaka uğraması dileğiyle iyi eğlenceler dilerim.
http://www.seyyahcelebi.com.tr/inkaya-koyu-ve-inkaya-cinari.html
Diğer fotoğraflar için resmi tıklayın.

FOTOĞRAF KÜRESİ 1
FOTOĞRAF KÜRESİ 2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder