24 Nisan 2015 Cuma

Tarihi Kaplıcalar (Bursa)

Toprak, su ve iklimin yardımı ile olan bilimsel bir uygulamadır. İklim faktörünün etkisi altında kaplıca suları banyo şeklinde içme şeklinde ve ya solumum ile alınarak kullanılır. Geleneksel olarak tıbbi banyolar kompleks oluştururlar. Ülkenin entellektüel, kültürel, tarihi, felsefi, sosyolojik faktörlerinden yakından etkilenirler. Günümüzde bunun en güzel örneği ülkemizde görülür. Anadolu termal suların çok yoğun ve çok geniş yüzey kapladığı bir yöredir ve Anadolu’daki bir çok termal suyun eski Romalılar ve Yunanlılar tarafından kullanıldığı kaynaklardan anlaşılmıştır. Bunların içinde en önemlisi Bursa eski adıyla Prussia dır. Tarihte bu yöre çok ilginç tarihsel bağlantılar ile başlı başına kutsal kabul edilir. Bursa General Hannibalın Bythinia kralı Prussias’a yaptığı dostça bir ziyaret sırasında kurulmuş, Prussias ismi verilmiştir. Yunan Kralicesi Theodora 525 yılında 4.000 kişilik maiyeti ile birlikte burayı ziyaret etmiş. Daha sonra Kral 6. Konstantin eşiyle birlikte 797 yılında tedavi amacıyla bu yöreye gelmiştir. Tarihsel önemi bu kadar eskiye dayanan değer şehirler gibi Bursa da birçok değişiklikler geçirmiş, sırasıyla Yunanlılardan Romalılara ve Türklere geçmiştir. 1326 yılında Osman Beyin ölümünden hemen önce Türkler tarafından fethedilmiş ve ondan sonraki birçok yıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğunun başkentliğini yapmıştır.
Tarihi çok eskilere dayanan kaplıcada 14. Yüzyılın ikinci yarasında Büyük Kükürtlü –Erkekler Hamamı kısmı Sultan I. Murat-Hüdavendigar Gazi (1359-1384) tarafından yapılmıştır. Hamamın ilk planı Klinghardt tarafından çizilmiş, düzenli bir çalışma olduğu belirtilmiştir. Murat Hüdavendigar, Hüdüvendigar Vakfı adı altında hamamı işletmeye başlamıştır. Zengin, fakir tüm halk ücret ödemeksizin banyo yapabilmiştir.
Sultan II Beyazıt (1481-1512) Küçük Kükürtlü Kadınlar Hamamını yaptırmıştır. Ayrıca Erkekler Hamamına camekanlı bir bölüm ekletmiş, eğimli bir kubbe inşa ettirmiştir. Böylece camekanlı bölüm duvarlarını ve kubbenin kasnaklarını kesme taşla inşa ettirmiştir. Daha sonra Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) bir Gut atağı sırasında bu banyolara gelmiş ve iyileşmesinin anısına Kükürtlü kaynağının üzerindeki kubbeyi kurşunla kaplatarak ikinci bir kasnak yaptırmış ve kubbenin meylini azalttırmıştır. Bu arada1536’da camekanlı bölümün de kurşunla kaplatıldığı anlaşılmıştır. Soğukluğun kapısını da silmelerle örttürerek muhteşem bir duruma getirmiştir.
1598 yılında banyoların yönetiminde değişiklik yapılarak ücretli duruma getirilmiştir. Bu şekilde kişisel kazanç sağlanır duruma geçmiştir. Bursa’lılar bu durumdan hoşnut kalmayarak Kadıya başvurmuşlardır. 1616 yılında Bursa Kadısı olan Rıza Efendi uzun bir duruşma yaparak sonradan eklenen yapıları yıktırmış (Dükkanlar, Camekanlı kısmı), hamamı eski durumuna getirmiş ve halkın parasız yıkanmasını sağlamıştır. Kazancı kesilen zengin Bursa’lılar bu olayı İstanbul’a Saraya götürmüşlerdir. O zamanki Sultan I.Sultan Ahmet’den bir ferman almayı başararak yıkılan dükkanları yıkıldıktan 5 ay sonra yerine yeniden yaptırarak halktan para almaya başlamışlardır. 1617 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından kurşunla kubbe ve camekan kısmı büyük bir tamir görmüştür.
Resimler İçin Fotoğrafları Tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder