21 Kasım 2016 Pazartesi

Muradiye Hamamı (Bursa)

MURADİYE HAMAMI FOTO ALBÜMÜ İÇİN RESMİ TIKLAYIN

Muradiye Mahallesinde, aynı adlı medresenin batı yönünde, dört yol ağzında yer alır. Sultan II. Murat tarafından 1426 yılında yaptırılmıştır.
Hamamı; soğukluk, ılıklık, iki halvet ve külhan bölümlerinden oluşmaktadır. Yapıya sivri kemerli monimantal bir kapı ile girilmektedir. Soğukluk kısmı 9,95 x 9,95 metre iç ölçülerinde kare planlıdır. Üzeri kubbe ile örtülü olup sekizgen iki kasnağa oturmaktadır. Kubbenin üzeri dıştan kiremitle kaplıdır. Soğukluk bölümünü sivri kemerli altı pencere aydınlatmaktadır. Soğukluğun güneyindeki kapıdan ılıklık bölümüne geçilir. Ilıklığın iki yanında üzeri kubbe ile örtülü eyvanlar yer almaktadır. Bu bölümden halvetlere geçilmektedir. Yaklaşık 0,50 metre kalınlığında olan beden duvarları üç sıra moloz taş, üç sıra tuğla hatıllardan oluşan bir örgü sistemi ile inşa edilmiştir. Kemerler ve kasnaklar kesme taş ile inşa edilmiştir.
Osmanlı'nın İlk Başkenti Bursa'da, Restore Edilen Muradiye Hamamı, Bursa Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı İktisadi İşletmesi Özürlüler Eğitim ve Kültür Merkezi Olarak Hizmete Açıldı.
http://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bursa/kulturenvanteri/muradiye-hamami

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder